Det var en gång, närmare bestämt 1996, på sommaren, en ensam kantor som ville ha ytterligare en kör att ta hand om. Han ville ha en lite ösigare kör för det där med kyrkokörer det kunde han nu. "Varför inte starta en gospelkör?", tänkte han och satte in en annons i tidningen.

Med spänd förväntan såg han fram emot den 4:e september då den första övningen skulle ske. Hur många hade sett annonsen? Hur många skulle komma? Det fanns ju inte så många invånare i byn men hur långt hade ryktet spridit sig? Till sin stora förvåning upptäckte han att hela trappan till församlinghemmet var full med gospelsugna människor och det var inte bara ungdomar. Oh nej, där var allt från tjejer i 20-års åldern till herrar i pensionsåldern.
Det var en läraktig kör och snart fick de hålla sin första konsert i Köpinge kyrka. Redan efter två månaders övande hölls konserten den 17/11.

Kören övade och övade och hade konserter då och då. Efter 3½ år tyckte kören att nu kunde det vara roligt och spännande att spela in en CD-skiva. De räknade och räknade och... Jodå, det skulle nog gå ihop sig så de satsade på en skivinspelning. Den 1/4 2000 klockan tidigt på morgonen traskade körmedlemmarna genom regnet till inspelningsstudion och blev ytterligare en erfarenhet rikare. Spela in, lyssna, ta om, lyssna igen, ta om, körledaren nöjd och så samma procedur om från början igen.Ursprunget till körens namn:
ULTREIA = ett ord som pilgrimmer världen över använde när de möttes. Det var ett ord som uttryckte glädje, sorg, extas, ja, över huvud taget starka känslor. Namnet var vår körledare och grundare Jonas Svenssons idé och kommer från ett körstycke av Sven-David Sandström.